Priložnost, da se študenti preizkusijo v kuhanju

S 15. julijem bo za en mesec do vključno 15. avgusta 2013 po določilih ZUJF onemogočeno koriščenje subvencij za subvencionirano študentsko prehrano. V tem času bo marsikateri študent poprijel za kuhalnico, enostavne in zanimive recepte za pripravo zdravih obrokov pa lahko najde na tej spletni strani ter v nedavno objavljeni elektronski publikaciji »Jem zdravo. Študiram s polno paro!«

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) si že lep čas s projektom Jem zdravo. Študiram s polno paro! prizadeva spodbuditi študente k zdravemu načinu prehranjevanja, saj lahko dobro študira le zdrav študent. Vse prepogosto se namreč zgodi, da zaradi stiske s časom in nepoznavanja priprave hrane posežejo po hitro pripravljeni in pogosto nezdravi hrani. Nezdrave prehranjevalne navade, zlasti neprimerna izbira živil in neredna prehrana, lahko povzročijo slabše počutje in slabšo delovno storilnost ter hkrati vplivajo na zmanjšano odpornost organizma. So tudi dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni v poznejšem življenjskem obdobju.

Zato je ŠOS v sodelovanju s študenti Fakultete za vede o zdravju pripravil e-publikacijo, v kateri so zbrali koristne napotke glede pravilnega prehranjevanja. Sestavili so varovalne jedilnike za kosila in pripravili dva primera izračuna celodnevnih energijskih potreb pri različni stopnji gibalno/športne aktivnosti. V publikaciji so preračunane energijske in hranilne vrednosti obroka, predstavljeni pa so tudi postopki priprave mesnih in vegetarijanskih obrokov.


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI