Izšla je e-publikacija Jem zdravo z varovalnimi jedilniki

Danes je v Izoli na Fakulteti za vede o zdravju potekala predstavitev e-publikacije, ki bo študentom in drugim služila kot pomoč pri načrtovanju zdravih obrokov. Namen projekta Jem zdravo. Študiram s polno paro!, ki ga - v sodelovanju Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem in študentov dodiplomskega študijskega programa Prehransko svetovanje – dietetika in podiplomskega magistrskega študijskega programa Dietetika -  vodi Študentska organizacija Slovenije, je spodbuditi študente k zdravemu načinu prehranjevanja in jih ozavestiti o velikem pomenu uravnotežene prehrane.  
 
E-publikacija je dostopna na tej povezavi.
 
Študenti so z vidika prehranjevanja posebna populacija. Zaradi njihovih psihofizičnih potreb in potreb po vzdrževanju daljše sposobnosti koncentracije je ravno pravilno prehranjevanje zelo pomemben vidik uspešnega študentskega življenja. Upoštevanje smernic  zdravega prehranjevanja se skuša danes usidrati že v zgodnjem obdobju odraščanja, a so študenti tista rizična skupina, ki zaradi odhoda na študij (velikokrat daleč od urejenega doma in »mamine« kuhinje), hitro posežejo po sicer priljubljeni, a nezdravi hitri prehrani.
 
Zaradi napornih študijskih obveznosti se hitro pozabi na primerno časovno in količinsko razporejeno prehrano, ko naj bi zaužili tri glavne obroke (zajtrk, kosilo, večerja) ter dva premostitvena obroka (dopoldanska in popoldanska malica). Nezdrave prehranjevalne navade, zlasti neprimerna izbira živil in neredna prehrana, lahko povzročijo slabše počutje in slabšo delovno storilnost ter hkrati vplivajo na zmanjšano odpornost organizma in so dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni v poznejšem življenjskem obdobju.
 
S pestrim in uravnoteženim jedilnikom lahko zagotovimo priporočeno količino energije in hranilnih snovi v prehrani posameznega študenta, pri čemer se upoštevajo posamezne energijske potrebe, ki se razlikujejo, glede na spol, starost, telesno maso in višino ter gibalno športne aktivnosti.  Zato je v dnevno prehrano potrebno vključiti čim več raznovrstnih skupin živil predvsem sezonsko zelenjavo in sadje ter kakovostno pitno vodo. Poleg pestre ponudbe živil v obrokih hrane, so pomembne tudi različne tehnike priprave hrane ter gastronomski vidik prehranjevanja.
 
Študenti Prehranskega svetovanja – dietetike so v e-publikaciji s pomočjo mentoric doc. dr. Tamare Poklar Vatovec in asistentke Tadeje Jakus zbrali koristne napotke glede pravilnega prehranjevanja. Sestavili so varovalne jedilnike za kosila, tako za študente kot za študentke. Predstavljena sta dva primera izračuna celodnevnih energijskih potreb pri različni stopnji gibalno/športne aktivnosti. 
V publikaciji so preračunane energijske in hranilne vrednosti obroka, podani so postopki priprave obroka ter njihove fotografije. Vsebina je razdeljena na dve večji poglavji: URAVNOTEŽENI MESNI in VEGETARIJANSKI OBROKI.
 
Avtorji publikacije želijo s tem spodbuditi zdrav način prehranjevanja študentov  in motivirati gostinske ponudnike k pripravi in ponudbi zdravih obrokov kosil.
 
Mitja Urbanc, predsednik ŠOS, je ob predstavitvi povedal, da je vesel sodelovanja s študenti Fakultete za vede o zdravju in odziva študentov na projekt Jem zdravo. Študiram s polno paro! Opaža, da se vse več mladih zaveda pomena zdravega prehranjevanja, saj to vpliva tudi na njihovo zmožnost za učenje, kar je spodbudilo ŠOS, da bo projekt jeseni še nadgradil in razširi.
 
Po koncu predstavitve je Urbanc študentom, ki so sodelovali pri pripravi strokovnega gradiva za e-publikacijo in njunim mentoricam, podelil priznanja za sodelovanje. Sodelovali so: Sabina Vrecl, Sabina Hamberger, Manja Trtnik, Špela Kranjec, Nina Mandelj, Kemal Ejub in mentorici asistentka Tadeja Jakus in doc.dr. Tamara Poklar Vatovec. 
 

NOVO V GALERIJI

PARTNERJI