Spomladanska akcija Jem zdravo

 

Študentska organizacija Slovenije nadaljuje lani konec leta začet projekt imenovan Jem zdravo. Študiram s polno paro!, s katerim želi spodbuditi in ozavestiti študente o pomenu zdravega prehranjevanja. Študenti so projekt dobro sprejeli, saj se jih vse več zaveda pomena zdravega načina prehranjevanja. ŠOS v prihodnjih tednih pripravlja akcijo, s katero bodo mlade ponovno spomnili, da lahko dobro študira le zdrav študent, na kar ima prehrana vsekakor velik vpliv.

Maja po študentskih organizacijah potekajo razni projekti, povezani z zdravjem. Temu se pridružuje tudi projekt Jem zdravo. Študiram s polno paro!, katerega namen je spremeniti slabe prehranjevalne navade študentov. Veliko mladih se spopada s preveliko telesno težo, nezadostnim uživanjem sadja in zelenjave, premajhno telesno aktivnostjo, kar slabo vpliva na splošno počutje, zmanjšuje storilnost in koncentracijo …

Zato ŠOS pripravlja posebno akcijo po večjih univerzitetnih mestih, kjer bodo predstavniki projekta nagovarjali študente in jih osveščali o zdravem načinu življenja. K pripravi sveže hrane in ne le uživanju vnaprej pripravljenih jedi jih bodo spodbujali tudi z deljenjem kuhalnic in drugih uporabnih daril. Prvi dogodek bo že na Škisovi tržnici 8. maja, medtem ko bodo v Mariboru projekt mladim posebej predstavili 14. maja od 11. do 14. ure pred ŠTUK-om in pred Fakulteto za organizacjske vede v Kranju. V Ljubljani bodo stojnice postavljene 21. maja med 9. in 14. uro v Rožni dolini in na Kardeljevi ploščadi, v Kopru pa bodo predstavniki projekta med študenti 23. maja od 16. do 21. ure pred koprsko Taverno.

Na Ptuju bo v sklopu projekta Vikend mladosti 24. in 25. maja 2013 potekala promocija zdrave prehrane, projekta Jem zdravo. Študiram s polno paro! in hkrati tudi projekta Futer a la carte. Člane Kluba ptujskih študentov najdete na mestni tržnici v eni izmed hišk.

Študentski klub Domžale pa  bo v soboto, 25. maja 2013, v Češminovem parku v Domžalah sodeloval na Festivalu mladih, kjer se bodo predstavljale vse mladinske organizacije v Občini Domžale. Klub bo v sklopu predstavitve predstavil tudi projekt Jem zdravo, kjer bodo delili promocijska darila ter za obiskovalce pripravili sadno solato.

V kratkem bo v sodelovanju s študenti Fakultete za vede o zdravju izšla tudi brošura v elektronski obliki, v kateri bodo predstavljeni varovalni jedilniki za kosila, ki imajo preračunane energijske in hranilne vrednosti obroka za oba spola, ter način priprave posamezne jedi.

V pomoč pri opuščanju slabih navad pa je študentom in vsem drugim tudi spletna stran www.jemzdravo.si, ki je zaživela v okviru projekta in na kateri partnerji ter študenti sami objavljajo recepte zdravih jedi, ki jih lahko pripravijo hitro, enostavno in poceni. Koristne informacije o raznih živilih so objavljene tudi na Facebook strani Jem zdravo, ažurno pa so mladi lahko o novih receptih, dodanih na spletno stran, obveščeni tudi prek Twitterja (@Jem_Zdravo).

Kontaktni podatki vodij projekta po posameznih organizacijah:
ŠOUM: Matic Kirbiš (matic.kirbis@soum.si, 031 825 118)
ŠOU v LJ: Borut Andrejek (borut.andrejek@gmail.com, 051 200 560)
ŠOUP: Alja Brečko (alja.brecko@soup.si, 040 465 349)
Zveza ŠKIS: Jasmina Zahirović (jasmina.zahirovic@skis-zveza.si, 040 351 600)


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI