Zajtrk, najpomembnejši obrok dneva

Večkrat smo že slišali o zajtrku kot najpomembnejšemu obroku dneva, a vendar vnovič znova na ta pomemben obrok zaradi hitrega načina življenja nehote kar pozabimo. Na videz povsem nedolžen spregled zajtrka pa lahko kasneje privede do manj nedolžnih posledic. 

5 RAZLOGOV, ZAKAJ JESTI ZJUTRAJ

1.     Izogib srčnim težavam:

V nedavni študiji, ki je obsegala približno 27 000 ljudi, so raziskovalci ugotovili, da so tisti, ki zajtrka ne jedo, bolj podvrženi razvoju srčnih bolezni kot pa tisti, ki si za obrok zjutraj vzamejo čas. To se kaže pri hitri pridobitvi teže, ki lahko vodi v povišanje holesterola in krvnega pritiska ter k razvoju diabetesa – vse to skupaj pomeni idealno izhodišče za nastanek srčnih bolezni.

2.     Zmanjšanje tveganosti razvoja diabetesa tipa 2:

Jutranji obrok zmanjša nihanje glukoze v krvi, ki vodi v diabetes. Uravnotežena prehrana – majhni obroki, ki dajo občutek sitosti čez dan, pomenijo podobno raven glukoze v krvi. Ta raven pa se poveča, če so določeni obroki preveliki, drugi manj obilni ali pa če jih celo  izpustimo. Potencialna nihanja glukoze v krvi lahko namreč s časom izzovejo, da začne trebušna slinavka proizvajati inzulin, ki ga kompenzira za visoke stopnje glukoze v telesu.

3.     Višja produktivnost:

Obrok zjutraj pomeni potencialno višjo fizično aktivnost. Razlog je začasno povišanje krvnega sladkorja, ki da veliko energije. Zanimiva je opazka, da zajtrkovalci porabijo več kalorij čez dan kot pa tisti, ki zjutraj ne jedo.

4.     Boljša zbranost:

Zajtrk viša tudi stopnjo zmožnosti pomnenja informacij, pomeni potencialno boljšo koncentracijo, lažje učenje, pripomore pa tudi k lažjemu verbalnemu izražanju in  kreativnosti.

5.     Lažja izguba teže:

Ena izmed študij je pokazala, da osebe, ki v procesu diete več pojedo za zajtrk kot za večerjo, hitreje izgubijo težo kot tisti, ki več kalorij zaužijejo ravno zvečer.

Vzemimo si torej čas za zajtrk, ki očitno res je najpomembnejši obrok dneva in si na tak način prihranimo marsikatero skrb. Znano reklo »zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot revež« naj bo zato vodilo. Pa dober tek!

 

Povzeto po: http://www.consumerreports.org/cro/magazine/2014/10/why-eating-the-right-breakfast-is-so-important/index.htm, 2.5.15.

 

 

Maja Planinc,

Študentska organizacija Univerze v Mariboru


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI