Kozarec vode za zdravje

Že star pregovor »Voda je vir življenja«, nam govori o pomembnosti vode, ki se je v današnjih časih vse bolj zavedamo. Več kot milijarda prebivalstva nima dostopa do pitne vode, po drugi strani pa korporacije z vodo ustvarjajo ogromne dobičke.

Za zdravo presnovo in dobro delovanje organov naš organizem potrebuje najmanj 2,5 litra vode na dan. Približno liter dobimo s hrano, za preostanek pa moramo poskrbeti s pitjem, najbolje navadne vode.

Pa poglejmo nekaj zanimivih dejstev:

·      Tkiva našega telesa vsebujejo različne količine vode in sicer je v možganskem tkivu največ vode (do 90 %), v kosteh pa najmanj (do 35 %). K teži osebe, ki tehta 70 kg, voda prispeva 42 litrov.

·      Kozarec vode (285 mililitrov) se v petnajstih minutah absorbira v kri. Če vodi dodamo sladkor, potrebujemo trikrat več časa (40 – 45 minut), da se želodec izprazni.

·      Človek brez vode težko preživi več kot tri dni, brez hrane pa tudi do 30 dni.

·      Ko začutimo žejo, pomeni, da smo že dehidrirani in telo že trpi zaradi pomanjkanja vode.

·      Eden od znakov dehidracije je glavobol. Če vas pogosto boli glava, se najprej vprašajte, ali popijete dovolj tekočine, predvsem vode.

·      Tudi naša koža vsebuje veliko vode. Če je ne pijemo dovolj, zgleda koža hitreje upadla, suha in nagubana.

·      Preveč vode lahko obremenjuje ledvice, srce in ožilje, zato je napačno misliti, da lahko s pitjem velikih količin vode lepo očistimo ledvice, saj jim prej povzročamo škodo.

·      Voda ima v našem telesu več nalog. Prenaša hranilne snovi, ki dovajajo energijo, in življenjsko pomembne vitamine, minerale in hormone. Poleg tega odplakne produkte razgradnje, in uravnava telesno temperaturo.

·      Človeška kri vsebuje 92 % vode, slina in prebavni sokovi pa celo 98 %.

Pitna voda je postala ena najpomembnejših dobrin 21. stoletja. Zavedajmo se njenega velikega pomena: varujmo in pijmo jo!

 

Nina Černel

Vir: internet


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI