Prehrana po krvnih skupinah

Peter D'Adamo, ameriški zdravnik in naravni zdravilec, je v svoji knjigi Eat Right 4 Your Type na osnovi 4 krvnih skupin oblikoval 4 prehrambne tipe ljudi. Njegova glavna teza je, da je krvna skupina glavni dejavnik pri izbiri posameznikove prehrane, to pa utemelji s tem, da tudi tako imenovana zdrava živila niso 'zdrava' za vsakega posameznika.

D'Adamo je ustvaril nekakšen kontinuum po katerem so razporejene krvne skupine na način, koliko mesa je priporočljivega v njihovi dieti. Na skrajnih koncih se nahajata skupini A in 0. Krvna skupina A naj bi se v svoji dieti skoraj povsem vzdržala mesa, medtem pa je skupina 0 tista, ki bi se morala pretežno prehranjevati z mesom. Skupini A sledi skupina AB, ki bi morala uživati pretežno hrano rastlinskega izvora, občasno pa bi morala poseči tudi po mesu, vendar manj kot skupina B, ki bi morala uživati najbolj uravnoteženo dieto od vseh skupin.

Ljudi, ki imajo krvno skupino 0, imenuje lovci. Ti bi se torej morali prehranjevati večinoma z mesom. D'Adam je mnenja, da so lovci genetsko predispozirani za mesojedce, izloča se jim več želodčne kisline kot ostalim (pogosto imajo lahko tudi težave s preveliko količino le-te), kar pripomore k boljšemu prebavljanju mesa. Na sploh za njihovo presnovo velja, da je včasih lahko celo hiperaktivna, izločajo se lahko tudi velike količine adrenalina. Lovcem odsvetuje uživanje alkohola in kofeina, posebno slednji pa naj bi bil za to skupino izredno škodljiv. Odsvetuje izpuščanje obrokov ali premajhne obroke, prav tako lovcem odsvetuje, da uživajo kosmiče. Najboljši prigrizki za to skupino so oreščki in suho sadje. Prav tako avtor meni, da bi lovci morali mleko in mlečne izdelke povsem izpustiti iz prehrane, saj jih težko prebavljajo. Meso pa bi morali uživati najboljše kvalitete – živali morajo biti vzrejene organsko, pripravljeno pa tako, da bi je meso še surovo ali pol surovo. Prehrano bi morali pogosto dopolnjevati z ribami iz hladnih morij. Vsak grižljaj morajo dobro prežvečiti, obroke uživati sede za mizo in si za prehranjevanje vzeti dovolj časa.

Na drugi strani kontinuuma se nahaja skupina A, ki jo imenuje poljedelci, ljudje s to skupino naj bi bili na Zemlji že v mlajši kameni dobi. Takrat so vzgajali žita in živino, vendar so se v glavnem prehranjevali s hrano rastlinskega izvora. Poljedelci imajo nasprotno od lovcev, slab imunski sistem, hitro staknejo okužbo, nagnjeni so k sladkorni bolezni tipa 1, srčnim boleznim, slabokrvnosti… D'Adamo priporoča ljudem te krvne skupine, da se izogibajo preveč obdelani hrani. Zaužiti morajo čim več sadja in zelenjave, izogibati pa se morajo hrani živalskega izvora. Prav tako priporoča, da se mleku in mlečnim izdelkom odpovejo, te pa nadomestijo z rastlinskimi napitki (npr. sojino, riževo, mandljevo mleko). Na poljedelce dobro učinkuje olivno olje, živalskim maščobam bi se morali popolnoma izogniti. Priporočljivi prigrizki so oreščki, beljakovine pa naj raje kot iz mesa pridobijo iz stročnic.

Med njima pa se nahajata skupini AB in B. Poljedelcem sledi skupina AB, ki jo imenuje zagonetneži. Je najmlajša skupina po nastanku in zato tudi najbolj redka. Avtor jim predlaga, da kombinirajo značilnosti diete skupine A in skupine B. Izogibati se morajo kofeinu in alkoholu, piščančje in rdeče meso morajo uživati v manjših količinah. Beljakovine naj raje pridobivajo iz morskih rib in sadežev, saj olja, ki jih vsebujejo ribe iz hladnih morij, blagodejno vplivajo na prebavo. Predlaga redno uživanje zelenjave bogate z vitaminom A. Opozarja, da zagonetci ne smejo izpuščati obrokov, dovolj se morajo najesti, glavni obrok pa naj bi predstavljal zajtrk. Mlečnih izdelkov sicer ne prepoveduje, vendar odsvetuje uživanje svežega mleka.

Zadnja skupina je skupina B, te ljudi avtor diete imenuje nomadi. Po D'Adamu imajo nomadi predispozicije za veliko prožnost, saj niso na samih skrajnih straneh kontinuuma. Skupina B se torej lahko prilagaja različnim oblikam prehranjevanja, saj jim prehranska pestrost zelo koristi. Najmanj so podvrženi rakavim obolenjem, prav tako pa se lahko s pravilno uravnoteženo prehrano izognejo marsikateremu obolenju ali padcu imunskega sistema. Tudi psihično so precej stabilni, vendar pa morajo paziti na dovolj spanja (vsaj 8 ur na noč) in ne nazadnje, zelo so občutljivi na stres. Prehrana skupine B bi morala biti urejena s šestimi manjšimi obroki, vedno pa bi morali ob s seboj imeti tudi hrano za hitre prigrizke. Nomadi bi se morali izogibati perutnini, koruzi, ajdi, leči, arašidom, sezamovim semenom, paradižniku in soji. Predlaga, da od mesa uživajo ovčje, kozje meso in jagnjetino, prav tako naj raje kot mleko in mlečne izdelke iz kravjega mleko uživajo kozjega. Izredno priporočljivo je, da svojo prehrano dopolnjujejo z rižem, ovsom, prosom in uživajo dovolj svežega sadja in zelenjavo.

Če ste se spraševali, zakaj vam določena živila ne odgovarjajo in se v katerem izmed tipov celo prepoznate, je morda čas, da skočite na prvo krvodajalsko akcijo in preverite svojo krvno skupino in korak za korakom uravnate svoje prehrambne navade v skladu s svojo krvno skupino. Vendar pa je potrebno imeti v mislih pri tem, da je D'Adamo govoril o idealnih tipih, ljudje pa le redko sodimo samo v eno izmed skupin, zato so lahko naše izkušnje nekoliko drugačne od opisanih.

 

Špela Drobnič,

Zveza Škis 

 

 


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI