Za dobro jutro raje skodelico zelenega čaja kot kave

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki jutra ne morete začeti brez omamno dišeče skodelice kave? Ali ste kdaj razmišljali, da bi svojo razvado opustili? Že res, da se stroka strinja, da pitje kave v zmernih količinah ni škodljivo, a vendar bi bilo dobro občasno namesto kave popiti skodelico čaja. Vas zanima zakaj?

Kava ali čaj?

Kava ima tako pozitivne kot negativne učinke na naše zdravje, seveda pa je pri tem ključna količina popite kave. Kot najpogostejši negativni učinki se navajajo dehidracija, zvišanje holesterola, povišanje ravni inzulina ter poškodba žil. Prav tako pa kava stimulira nadledvično žlezo, ki jo lahko s pogostim uživanjem kave povsem izčrpate.

Na drugi strani, nekoliko trpek zeleno-rumen napitek iz Azije že tisočletja velja za serum zdravja in mladosti. Poleg tega, da varuje celice pred prostimi radikali, jim tudi pomaga, da se lažje zaščitijo pred škodo, ki jo povzročajo sončni žarki. Znanstveniki so ugotovili, da redno uživanje zelenega napitka prav tako pripomore k zmanjšanju možnosti obolenja srca, lajšanju simptomov sladkorne bolezni ter velja za odlično protivirusno sredstvo.

A zakaj je tako zdrav?

Zdravilne učinke zelenega čaja omogočajo številne zdravilne sestavine. Poleg metilksantinov, med katerimi je najbolj znan kofein, zeleni čaj vsebuje tudi različne polifenolne spojine, karotenoide, tokoferole, vitamin C, minerale (krom, magnezij, selen in cink) ter eterična olja.

Priprava

Najbolje je posegati po bio zelenem čaju, saj vsebuje največ zdravilnih snovi. Pred pripravo je nujno prebrati navodila za pripravo, saj ga večkrat zmotno pripravljamo z vrelo vodo. Priprava zelenega čaja se sicer razlikuje glede na vrsto čaja, največkrat pa se pripravlja z vodo, ki ima med  81°C in 87°C, čaj pa lahko počiva v vodi le 2-3 minute. Redkeje se zeleni čaj pripravlja s temperaturo vode med 61°C in 69°C ter z dolžino počivanja zelenega čaja v vodi 30 sekund.

Sedaj ko veste vse o pripravi, je zadnji čas, da se tudi vaš dan začne s skodelico bio zelenega čaja!

 

Viri:

·      http://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/vse-o-zelenem-caju/

·      http://www.zenska.si/zdravje/zdravo-zivljenje/16-razlogov-zakaj-bi-morala-redno-piti-zeleni-caj/

 


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI