Morska hrana

Sam pri morski hrani pomislim na morje, kjer pod kakšnim borovcem v kaminu pripravljamo ribe, ki smo jih zjutraj kupili od ribičev. V času dopustovanja na morju po navadi najpogosteje posežemo po morski hrani, vendar pa bi moralo temu biti drugače, vsaj če verjamemo našim zdravnikom.

 

To, da naj bi bila morska hrana zdrava že vsi vemo. Ta namreč spada med najbolj cenjene proteinske vire, saj vsebuje vseh devet aminokislin (aminokisline so osnovni gradniki beljakovin), ki jih naše telo nujno potrebuje, a jih ne proizvaja samo. Te aminokisline vsebujejo tudi ostale vrste mesa, toda so pri morski hrani te najhitreje prebavljive. Prednost hrane iz morja je tudi ta, da ima le malo oziroma nič škodljivih nasičenih maščob in zato tudi znižuje raven holesterola in trigliceridov v krvi. Še en razlog, da pripravite morsko ribe in druge morskih sadeže pa so Omega 3 kisline, ki jih najdemo v morski hrani. Omega 3 kisline krepijo imunski sistem, preprečujejo strjevanje krvi, obnavljajo mišice in naj bi koristile duševnemu zdravju.

 

Prav pa je, da vas opozorim tudi na “temno stran” morske prehrane. Onesnaževanje okolja ima posledice na celoten planet in tukaj oceani, morja, jezera niso nobena izjema. V nekaterih vodah je lahko pojavi povečan koncentrat živega srebra zaradi katerega so lahko strupene tudi ribe. Iz tega razloga strokovnjaki otrokom odsvetujejo več kot dva ribja obroka na teden. Raje pa uživajte oceanske kot sladkovodne ribe in raje belo kot modro ribo. Ribe, ki so bile gojene v ribogojnicah lahko vsebujejo antibiotike. Do tega pride, ker so bile ribe gojene v premajhnem območju in se zaradi tega bolezni lažje prenašajo.

 

Katero ribo izbrati?

Izkušeni kuharji poznajo veliko trikov kako se prepričati, da je riba res zdrava. Pri nakupu rib v ribarnici preverite, da so škrge rib živo rdeče barve, oči jasne in meso čvrsto na dotik. Pri zamrznjenih ribah pa bodite pozorni, da na embalaži ni znakov tajanja, ne sme biti veliko ledenih kristalov, riba mora biti enakomerne barve in popolnoma trda. Najboljši način za odmrzovanje rib je, da te zavijete v folijo in jih čez noč pustite v hladilniku.

 

 

Vir:


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI