Ni madžarske kuhinje brez kotla in paprike

Slovenija si na severovzhodu deli državno mejo z Madžarsko, o kateri večina ne ve povedati veliko, in mislijo, da gre za nerazvito državo, polno Romov in z zapletenim jezikom.

Madžarsko pokrajino predstavljajo večinoma nižine in gričevja, višji gorski svet najdemo le ponekod na severu države. V turističnem pogledu nam je najbolj poznano glavno mesto Budimpešta, ki je nastalo iz dveh ločenih mest – Budima in Pešte. Obiskovalci, željni razvajanja v glavnem mestu, prav gotovo ne bodo razočarani, saj ima mesto več kot sto termalnih vrelcev. Kljub temu, da je država celinska, ima svoj košček morja. No, ne čisto pravega, saj gre za jezero, ki je največje v Srednji Evropi – Blatno jezero.

Madžarska kuhinja

Na madžarsko kuhinjo so vplivale turška, francoska in balkanska kuhinja. Današnje madžarske jedi se od pristnih jedi madžarskih prednikov, ki so prihajali iz Azije, seveda razlikujejo. Kljub temu pa so imeli predniki pomemben vpliv na kuhinjo Madžarov, da se je razvila v takšno, kot jo poznamo danes. Kulinarična dediščina, kot je kuhanje golaža v kotlu in ostalih jedi na žlico, se nadaljuje kot so to počeli prastari Madžari, ki so živeli kot nomadi.

Za predjed vam radi ponudijo namaz iz ovčjega sira in znamenita gosja jetra, ki so servirana topla ali mrzla.

Na spletni strani lahko najdete tudi nekatere tipične madžarske jedi: segedin golaž in okusno čokoladno sladico Rigó Jancsi, ki je dobila ime po znanem romskem violinistu iz konca 19. stoletja.

Paprika

Madžarska kuhinja je najbolj znana prav po papriki, še posebno pekoči. Zanimivo je, da paprika ni bila že od nekdaj doma prav tu, ampak je v deželo prišla šele z zasedanjem Turkov, ki so jo gojili za svoje potrebe. Dom paprike sta Srednja in Južna Amerika, kasneje pa se je razširila tudi po Sredozemlju, Severni Afriki in Aziji.

Danes so jedi s pekočo papriko postale bolj blage, prilagojene svetovljanskemu okusu in tako tudi bolj priljubljene. Poznamo različne vrste paprike, v sodobni kuhinji se največ uporabljajo svetlo rdeča, sladka in malo pekoča. Svežo zeleno in rumeno papriko večinoma uporabljajo za solate in osnovne madžarske jedi, rdečo papriko pa posušijo, zdrobijo ter jo uporabijo kot začimbo.

Namesto masla oziroma olja se poslužujejo predvsem uporabe svinjske masti, ki naj bi bila dobra podlaga za pravi okus madžarske jedi. Pomembno je, da paprike ne pražimo na preveč vroči masti, saj tako potemni in postane grenkega okusa.

4 najbolj poznane jedi s papriko so:

golaževa juha (z dodatkom ribane kaše),

golaž perkelt (podoben raguju z več čebule),

paprikaš (je neke vrste eleganten golaž – belo meso, manj čebule, manj paprike, kisla smetana), tokany (jed podobna golažu in paprikašu, le da je meso narezano na trakove in dodatki črnega popra, majarona, slanine, klobas, gob, graha)

Paprika velja tudi za zdravilno zelenjavo, saj vsebuje učinkovine, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje. Paprika pospeši presnovo, pomaga pri slabi prekrvljenosti kot so mrzle roke in noge. Vsebuje veliko antioksidantov, ki so bistvenega pomena za varovanje zdravja (staranje, bolezni,  spremembe celic - rakava obolenja). Zrela rdeča paprika je podpora imunskemu sistemu, saj vsebuje daleč največ vitamin C med vso ostalo zelenjavo.

 

Avtor: Petra Grmovšek


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI