Medvedji česen vse bolj nepogrešljiv v prehrani

V zadnjih dneh smo lahko priča množičnemu obiskovanju gozdov. Na prvi pogled nas prizor sila spominja na gobarjenje v poletnih mesecih, a kot vemo, bo na jurčke potrebno še nekaj časa počakati. Za vse nepoznavalce tovrstne aktivnosti, naj povem, da bomo danes govorili o čemažu. Da, čemaž je tisto, zaradi česar se naši sosedje zjutraj vstajajo in s košarami odpravljajo ponj v gozdove. Omenjena rastlina zadnja leta pridobiva na vse večji priljubljenosti, ljudje pa se vedno bolj zavedamo njenih zdravilnih učinkovin. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Čemaž  (Allium ursinum L.) pogovorno tudi divji česen, medvedji ali gozdni česen, kačji lek ali štrkavec je trajno zelišče z zdravilnimi učinki. Rastlino, veliko od 10 do 40 cm, uvrščamo v rod lukov. Številna imena, ki se uporabljajo za čemaž, kažejo na razširjeno uporabo v preteklosti, izvirajo pa iz določenih značilnosti rastline (vonj po česnu, listi suličaste oblike itd.). Čemaž, ki ima v zemlji podolgovato čebulico, s prosojnimi in tankimi, svetlimi luskolisti, požene spomladi iz čebulice dva dolga, dolgopecljata, suličasta lista, med njima pa golo, pokončno in robato svetno stebelce. Prepoznamo ga po belih, zvezdastih cvetovih, ki se najpogosteje razcvetijo v aprilu in maju, vonj rastline pa je močan po česnu in po tem vonju ga tudi najlažje prepoznamo. Raste pretežno v vlažnih, listnatih gozdovih, najpogosteje v hrastovih, gabrovih ali bukovih, najdemo pa ga nekje od marca do junija. Poznavalci vedo, da ga v naravi ni težko najti, saj raste  v gostih preprogah in skoraj nikoli posamično.

Nekateri mu pravijo tudi »medvedji česen«, saj je to rastlina, ki jo iščejo medvedi, ko se zbudijo iz zimskega spanja. Zaradi njegovega očiščevalnega učinka jim namreč pomaga, da se po dolgem spanju prečistijo, iz telesa izženejo vse morebitne nezaželene snovi in poživijo organizem. Tako kot pomaga medvedom, pa pomaga tudi nam. Je odličen čistilec prebavil in krvi. Ob tem, da ima značilnosti česna, mu pripadajo tudi njegove učinkovine in pozitivne lastnosti, nekateri pa so mnenja, da je celo še bolj zdrav in učinkovit. Pomaga zniževati krvni pritisk in holesterol, učinkovit pa je tudi zoper aterosklerozo.

Čemaž je nadvse uporaben tudi v kuhinji, saj ga večina uporablja kot nadomestek česna. Užitna je cela rastlina (od gomolja do cvetov, vključno z listi in steblom). Priporočljivo je zmerno uživanje čemaža, saj lahko v prevelikih količinah naša prebavila tudi razdraži. Odličen je kot dodatek k omakam, juham, prikuham, kot začimba itd.

Za tiste, ki ga želijo v prehrani uporabljati vse leto, priporočamo, da ga vložijo v hladno stisnjeno olivno olje. Sveži listi so odlični pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešujejo izločanje seča, zato priporočamo, da ga spomladi pripravite kar v sveže stisnjen sok, ki ga uživate po dve žlici trikrat dnevno. Čisti pljuča, skrbi za jetra in žolčnik ter hkrati zvišuje odpornost proti infekcijam. Ker vsebuje veliko antioksidantov, ščiti celice pred prostimi radikali, preprečuje kopičenje oblog in krvne strdke, ter ščiti telo pred strupi. Praktično je uporaben povsod, le pri sladicah ne.

Čemažev namaz

Za čemažev namaz potrebujemo:

  • nekaj mladih čemaževih listov,
  • nekaj žlic puste skute,
  • navadni jogurt

Skuto najprej dobro vmešamo skupaj z jogurtom. Da bo namaz boljšega okusa, lahko uporabimo nekoliko bolj kremast jogurt. Nato primešamo na drobno sesekljane
čemaževe liste. Če namaz postane preveč redek, mu dodamo še nekaj skute ali pa lahko tudi večjo količino čemaža (po okusu). Namaz uporabimo takoj, ponudimo pa ga lahko kot samostojno jed s svežim kruhom ali kot prilogo ob kuhanem krompirju ali narezku.

Avtor: Mateja Lašič


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI