Italija – dežela okusov

Italija ima bogato kulturno dediščino na številnih področjih, tokrat pa se bomo usmerili bolj na njihovo kuhinjo, ki je znana in priljubljena po vsem svetu.

Hrana je za Italijane eden izmed največjih užitkov. Zelo cenijo doma pridelano hrano, ki je pravega in polnega okusa. Prav zato ni presenetljivo, da so veliki izvozniki riža, sadja, zelenjave in vina.

Raznolikost glede na pokrajine

Italija je obmorska država na jugu Evrope, ki ima zaradi svoje raztegnjenosti v smeri sever – jug zelo različna podnebja. Na severu prevladuje alpsko, ob obalah sredozemsko in v notranjosti države celinsko podnebje. Glede na to, se razlikujejo tudi posamezne značilne jedi, ki so vezane na določeno pokrajino. Tako v bolj hribovitih predelih severa prevladujejo bolj krepke jedi, saj naj bi bilo delo v teh predelih težje. Prevladujejo riževe in krompirjeve jedi ter klobase in siri. Bolj kot potujemo proti jugu, več sadja, zelenjave in rib se znajde na italijanskih krožnikih. Za osrednjo Italijo so značilne salame, parmezan, lazanje, klobase, sveža zelenjava, balzamični kis in tartufi. Na skrajnem jugu pa so pogostejše ribje jedi (slaniki, sardele), škampi, artičoke, paradižnik, česen, olive, olivno olje, kapre, bučke in jajčevci.

Pridelovalci riža

Mnogi so presenečeni, ko zagledajo velika riževa polja v Piemontu in Lombardiji, vendar velja, da je osnovna milanska jed riž in ne testenine. Klasičen recept za rižoto se pripravlja na maslu in čebuli opečenem rižu. Nihče natančno ne ve, kdaj so začeli pridelovati riž in kdo ga je v deželo prvi prinesel. Ena izmed možnih teorij je, da je žito najprej prišlo iz Azije v Egipt, na Siciliji pa naj bi ga prinesli Arabci.

Prva pica

Zgodovina pice se je začela že v Grčiji, ko so pečenemu testu za izboljšanje okusa dodajali začimbe in ga namazali z olivnim oljem. V Italiji so lokalni peki za preverjanje prave temperature peči uporabljali tanko razvaljane plošče testa, ki so jih po odsluženi nalogi dali najrevnejšim prebivalcem, ti pa so ga obložili z ostanki zelenjave. Konec 19. stoletja je bil najbolj znani picopek tistega časa Raffaele Esposito povabljen na kraljevi dvor, da pokaže svoje specialitete. Pripravil je tri različne pice, od katerih je ena simbolizirala barve italijanske države. Obložena je bila z baziliko, mocarelo in paradižnikom. Slednja je kraljico Margarito Savojsko tako navdušila, da je po njej svoje ime dobila pica margerita. Dom prave pice je v Neaplju, v katerem je tudi najstarejša, še delujoča picerija na svetu.

Testenine
Italijani poznajo številne vrste testenin, med katerimi so najbolj poznani špageti. Vsaka oblika testenin se uporablja za različne vrste omak glede na njihovo teksturo. Namesto testenin se pogosto sliši tudi izraz »pasta«. Za »pasto« Italijani štejejo, poleg špagetov in ostalih testenin tudi njoke, raviole in torteline. Vsekakor pa pri omakah za testenine skoraj ne sme manjkati osnova italijanska začimba – bazilika (posušena ali sveža). Recept za hitro pripravljene špagete carbonara najdete tudi na naši spletni strani http://www.jemzdravo.si/sl-SI/Recepti/Details/221.

Drobno pecivo

Poleg testenin so Italijani tudi ljubitelji drobnega peciva, kot je na primer Mille Foglie ali po naše tisoč lističev. Gre za izredno preprosto in hitro pripravo, pecivo pa boste za svoje goste morali zagotovo čim prej speči še enkrat, ker je okus fantastičen. V osnovi je sladica podobna našim kremnim rezinam oziroma »kremšnitam«, le da je pri Mille Foglie več plasti listnatega testa. Osnovna različica je pripravljena s kremo, lahko pa dodamo tudi sadje ali koščke čokolade. Recept je dostopen na http://www.jemzdravo.si/sl-SI/Recepti/Details/224.

Avtor: Petra Grmovšek


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI