Za kaj vse je uporaben bezeg

Bezeg je vsestranska rastlina, s katero lahko lajšamo marsikatero tegobo, a le s pravilno pripravo. Vsi vemo, da je šabesa napitek, pripravljen iz bezgovih cvetov, ki jih nabiramo v juniju, medtem, ko se nabiranje mladih poganjkov in listov prične že prej, v aprilu in maju.

Čŕni bezèg, je rastlina ali bolje grm, ki zraste tudi do 10 metrov visoko, z značilnim cvetjem in kasneje drobnimi jagodami, cvetovi pa so rumenkasto-bele barve in imajo značilen aromatičen vonj. Iz cvetov se kasneje razvijejo najprej zelene, nato pa rdeče in kasneje črne jagode. Najdemo ga na sončnih posekah, ob robovih gozdov, v samem gozdu pa zelo poredko.

Potrebno je poudariti, da je bezeg kot rastlina v celoti zdravilna, a le ob pravilni uporabi! Mlade liste in mlade poganjke nabiramo aprila in maja, cvetove pa v juniju in še to le v sončnem vremenu. Korenine in le notranjo plast lubja nabiramo od februarja pa do konca novembra, medtem ko zunanjo plast lubja stebel in vej (skorjo) nabiramo marca in oktobra, dozorele jagode pa septembra.

OPOZORILO: Sveže nabranih jagod, pa če so še tako zrele, NE jemo in NE uporabljamo, enako velja za sveže nabrane cvetove, saj lahko sok iz njih povzroči slabost, bruhanje in drisko. Jagode vsebujejo spojine cianogene glikozide, ki so sicer nenevarni v majhnih količinah, njihovo uživanje pa lahko privede do mrzlice. Zato je potrebno nabrane dele rastline pred uporabo posušiti oz. v primeru jagod prekuhati!

Zrele jagode vsebujejo mnogo raznih vitaminov, kislin kot tudi grenčin, eteričnih olj in ostalih stvari. Ni dobro jesti svežih zrelih jagod, ampak je bolje, če se jih malo prekuha. Iz njih se dela bezgova čežana, ki je odlično sredstvo za iztrebljanje, kadar zaradi vnetja črevesja ali črevesnih krčev ni priporočljivo jemati močnejšega odvajala. Poznano je še bezgovo vino, ki čisti kri in pomirja trebušne krče in pomaga pri odpravljanju simptomov pri začetni gripi, bronhitisu ali celo pljučnici.

Bezeg je vsekakor vsestranska zdravilna rastlina. Zatorej si vzemimo kakšen sončen junijski dan in pojdimo na sprehod do kakšnega bezgovega grma. Za motivacijo vam prilagam recept, kako iz cvetov pripraviti okusno šabeso oz. bezgov sirup. Pa srečno pri pripravi!

Avtor: Luka Tehovnik

 

RECEPT ZA PRIPRAVO BEZGOVEGA SIRUPA

- 3 l prekuhane vode
- 30 koblov bezgovih cvetov (lahko tudi več)
- 3 kg sladkorja
- 4 citronke (20g)

1. Vodo prekuhamo.
2. V ohlajeno vodo dodamo bezgove cvetove.
3. Pustimo, da se cvetovi skupaj z ostalimi sestavinami v vodi namakajo 24 ur.
4. Precedimo.
5. Dodamo sladkor in citronko ter mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in nalijemo v popolnoma čiste steklenice (če niso, lahko pride do vrenja).

RECEPT ZA PRIPRAVO BEZGOVEGA SOKA – ŠABESE

- 12 l vode
- 1 dcl vinskega kisa
- 1 kg sladkorja
- 3 tanko narezane limone
- 60 bezgovih cvetov
- peščica lipovega cvetja

 Postopek je enak kot pri pripravi bezgovega sirupa, le da tu sestavine stojijo 48 ur. Pripravljeno pijačo popijemo čim prej, saj se lahko kaj hitro pokvari.


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI