Čemaž - rastlina s podobnimi lastnostmi kot česen, a zdravilnejša

(povzeto po: Tehovnik, L. (2013), Čemaž – rastlina s podobnimi lastnostmi kot česen, a zdravilnejša. Spatula. 60: 5-6.)
Čemaž je zdravilna rastlina, ki je bila izredno cenjena že za časa starih Rimljanov, vsekakor bolj priljubljena kot česen. Po vsebnosti zdravilnih učinkovin je rastlina namreč podobna česnu, a je še zdravilnejša. Izvedene študije so tako tudi potrdile, da je čemaž odličen nadomestek za česen. Rastlina je v celoti užitna in vsebuje spojine, ki imajo v svoji strukturi žveplo in dajejo rastlinam tudi značilen vonj. Poleg vseh zdravilnih lastnosti spojine izkazujejo protitumorno delovanje, torej zavirajo nastanek rakavih tvorb oz. povzročijo, da jih telo še pravočasno odstrani. Zaradi vseh pozitivnih učinkov na organizem je rastlina široko uporabljana in cenjena v fitoterapiji.

Čemaž spada v družino lukovk tako kot npr. česen in čebula. Je rastlina mnogih imen: divji česen, gozdni česen, medvedji česen, kačji lek; številna imena nakazujejo na široko uporabo v preteklosti. Ime divji (gozdni) česen je dobila po rastišču v naravi (gozdu) in vonju po česnu, medvedji česen, kar je tudi dobesedni prevod latinskega imena, pa ker naj bi ga iskali medvedi, ko se prebudijo iz zimskega spanca, da si z njim prečistijo želodec, črevesje in kri. Je trajnica, ki zraste do največ 30 cm v višino, navadno ima dva prizemna lista, ki sta ploska in suličasta. Mladi listi so svetlo zeleni, stari pa suličasti in temno zeleni. Podzemni del predstavlja podolgovata čebulica, ki je obdana z belo prozorno kožico, cveti pa z belimi zvezdastimi cvetovi.

Čemaž v naravi raste v vsaj deloma senčnih hrastovo gabrovih ali bukovih gozdovih od marca do junija in cveti od aprila do maja. V Sloveniji raste čemaž skoraj povsod; na Gorenjskem, Štajerskem, Dolenjskem, Notranjskem in celo v prekmurskih ravninskih gozdovih. Zdravilni deli rastline Rastlina je v celoti užitna in zdravilna. Deli rastline vsebujejo sulfide, ki dajejo čemažu značilen vonj po česnu, za kar je zaslužna predvsem spojina dialilsulfid. Kot že omenjeno, spada čemaž v družino lukovk, snov, značilna za to družino, je alicin, čemaž pa vsebuje tudi aliin, vitamine, lipide, mineralne snovi ter elemente v sledovih, in sicer selen in germanij; selen je esencialen mikroelement in antioksidant, potreben za nemoteno delovanje encimov in ostalih pomembnih procesov v organizmu. Količina sestavin zelo niha z ozirom na podnebje, čas nabiranja, način shranjevanja in sam izvor. Velja, da je dobro čemaž oziroma njegove dele zaužiti čim bolj sveže, saj se zdravilne učinkovine razgradijo. Mlade in sočne liste čemaža je najbolje nabirati spomladi, od marca do junija, najboljši čas za nabiranje čebulic pa je jesen.

Šmarnica in čemaž

Tu bi na prvem mestu izpostavil, da lahko nepoznavalci rastlino kaj hitro zamenjajo za strupeno šmarnico, ki vsebuje kardiotonične glikozide in saponine. Pri nabiranju je potrebno biti še posebno previden; če primerjamo liste šmarnice in čemaža, si sicer niso tako zelo podobni, a tisti, ki čemaža ne poznajo, se zlahka zmotijo. Na prvi pogled rastlini hitro ločimo po cvetovih. Oboji so bele barve; cvetovi šmarnice so v obliki zvončkov, nanizanih vzdolž stebla, medtem ko ima čemaž zvezdaste cvetove, ki so na vrhu stebla. Težava se pojavi, ko rastlini ne cvetita, saj takrat ločevanje po cvetovih ne pride v poštev. V takem primeru si lahko pomagamo z listi rastlin. Na prvi pogled so listi zelo podobni, lahko bi rekli, da skoraj enaki, a kaj hitro lahko ugotovimo, da temu ni tako. Šmarnični listi rastejo v skupkih po dva ali tri, medtem ko listi čemaža iz zemlje poganjajo samostojno. Natančnejši pregled razkrije tudi različno razporeditev žil na listnih ploskvah. Obe rastlini imata žile nanizane vzdolž lista, le da so pri čemažu posejane bolj na gosto. Pri nabiranju si lahko pomagamo z vonjem, čemaž ima namreč izrazit vonj po česnu, medtem ko ga šmarnica nima. Ko smo negotovi, ali imamo pred seboj šmarnico ali čemaž, si pomagajmo z opisanimi načini ločevanja med njima. Če rastlin ne ločimo po prvih dveh opisanih načinih, ju bomo vsekakor z zadnjim– vonjem. Previdno torej!

Delovanje in uporaba

Učinkovine v čemažu znižujejo krvni tlak in holesterol (LDL), prav tako lajšajo težave pri aterosklerozi. Sveže pripravljeni listi se uporabljajo pri raznih očiščevalnih kurah, saj pripravki očistijo ledvice in mehur ter pospešujejo diurezo. Uporablja se ga tudi pri raznih prebavnih težavah zaradi blagodejnega delovanja na želodec (omili bolečino) in nasploh na celotni prebavni trakt. Prav zaradi teh lastnosti se ga priporoča pri ljudeh, ki imajo težave z napihnjenostjo, vetrovi ter slabo prebavo. Kot že omenjeno, se čemaž uporablja tudi za čiščenje organizma, saj ima
močan razstrupljevalni učinek. Zvišuje odpornost, deluje tudi protibakterijsko in antiseptično. Poleg blagodejnih učinkov na gastrointestinalni trakt čemaž učinkuje še na pljuča, jetra in žolčnik. Učinkovine v čemažu tudi preprečijo oz. zmanjšajo tvorbo krvnih strdkov ter tako zmanjšajo tveganje za nastanek srčnih bolezni, tudi tveganje za nastanek kapi. Izključeno ni niti antioksidativno delovanje, ki je pomembno pri zmanjševanju tveganja za razne bolezni, povezane z oksidativnim stresom.

Nekaj receptov

Čemaž je najbolje uporabljati v t.i. hladni kuhinji, saj se sestava in vsebnost zdravilnih učinkovin med predolgim kuhanjem spremenita, s čimer se izgubi farmakološka aktivnost v organizmu. Najpogosteje ga uporabljamo kot dodatek k solati ali drugi zelenjavi oziroma kot začimbo; nadomesti lahko čebulo ali pa česen. Uporabljamo pa ga tudi pri pripravi samostojnih jedi, na primer juh ali namazov. Recept za čemaževo juho si lahko preberete tudi med recepti na spletni strani jemzdravo.si. Pa dober tek!

Viri:
http://www.sigmaaldrich.com/life-science/nutrition-research/learning-center/plant-profiler/allium-sativum.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1620734
http://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cema%C5%BE
http://www.naturalpedia.com/Diallyl_sulfide.html
http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/cemaz-ljudski-zdravilec.html
http://druzina.enaa.com/Zdravje/Zdravo-zivljenje/Cemaz-je-pravi-zdravilni-cudez.html (recepti)
 


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI