Vitamin C malo drugače

Zimski čas velja za obdobje povečanega pojavljanja gripe in prehladov. Ti dve bolezenski stanji pogosto povezujemo z vitaminom C, ki velja za eno najbolj učinkovitih sredstev za zdravljenje. Dejstvo je, da vitamin C ni namenjen zdravljenju prehladov, ima pa zelo dober vpliv na naš imunski sistem. Zaradi svojih anti-oksidativnih lastnosti namreč pripomore k temu, da se v našem telesu nevtralizirajo učinki prostih radikalov, ki na naše telo delujejo negativno. Naj vam predstavim vitamin C malo drugače.

Vitamin C ali askorbinska kislina spada v skupino vodotopnih vitaminov in je eno izmed najpomembnejših anti-oksidativnih hranil, ki krepijo in ohranjajo naše zdravje. Naše telo ni sposobno samo sintetizirati vitamina, zato ga moramo vnesti s prehrano. Pri tem moramo paziti, da ga vsak dan zaužijemo v zadostnih količinah. Zdravstvena priporočila določajo naj bi odrasla oseba zaužila 90–150 mg vitamina C na dan. Pomembno je tudi dejstvo, da morajo kadilci zaužiti dodatnih 35 mg vitamina na dan, da popravijo povzročeno škodo. Dodatne potrebe po vitaminu imajo tudi nosečnice (dodatnih 10 mg) in doječe matere (dodatnih 60 mg). Popolnoma nič ni narobe, če zaužijemo večje količine vitamina C, saj se odvečni del izloči z urinom. Pomembno je, da ne zaužijemo več kot 1800 mg vitamina na dan, saj to lahko povzroča težave z želodcem in drisko.

Še več pozitivnih učinkov vitamina na telo

Že v uvodu sem omenil vpliv vitamina C na imunski sistem, ki pa je le eden izmed pozitivnih učinkov vitamina na telo. Na slovenskem Inštitutu za nutricionistiko so izpostavili različne zdravstvene trditve o delovanju vitamina C, ki so podprte in odobrene s strani Evropske agencije za varnost hrane - EFSA. Vitamin C ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena, glavne beljakovine vezivnega tkiva v telesu, ki je ključen za normalno delovanje žil, dlesni, kože, zob, kosti in hrustanca. Ena izmed pomembnejših funkcij vitamina C je tudi vpliv na povečano absorbcijo železa, kar preprečuje utrujenost, izčrpanost in slabokrvnost. Pomemben je tudi za normalno delovanje živčnega sistema, ščiti pa nas tudi pred oksidativnim stresom. Vitamin C je zelo koristen tudi za športnike, ki pri svojih treningih prenašajo velike napore, saj preprečuje s telovadbo nastalo oksidativno škodo na mišicah in telesnih maščobah.

Danes nam je na voljo veliko živil, ki vsebujejo pomemben delež vitamina C, za mnoge od njih verjetno sploh niste vedeli, da vsebujejo večje količine omenjenega vitamina. Živila, ki vsebujejo največ vitamina C, so: črni ribez, peteršilj, paprika, kislo zelje, brstični ohrovt, brokoli, kivi, cvetača. Sledijo jim jagode, limone, pomaranče, špinača in sveže zelje. Zanimivo je dejstvo, da vitamin C lahko zaužijemo tudi z mesom. Največ vitamina vsebujejo jetra, najmanjši delež pa je v mišičnem tkivu.

Tabela: Vsebnost vitamina C v živilih (na 100 g živila)

Živila

Vsebnost vit. C

črni ribez

177 mg

kislo zelje

122 mg

paprika

139 mg

brstični ohrovt

114 mg

limona, pomaranča

50–55 mg

kivi

71 mg

jagode

64 mg

Vir: Inštitut za nutricionistiko

 

Recept: Hotdog malo drugače

Čas priprave: 15 minut

 

Sestavine za 2 osebi:

  • 200 g kislega zelja
  • 2 žemlji ali štručki
  • 1 hrenovka (par)
  • 50 g paprike
  • gorčica
  • olivno olje

 

Priprava:

Na olivnem olju popečemo hrenovki, ki smo ju pred tem zarezali na več mestih, da med peko ne bi počili.

Medtem prerežemo žemlje in spodnjo polovico premažemo z gorčico. Na gorčico položimo na kocke ali trakove narezano papriko.

Ko sta hrenovki pečeni, ju položimo na žemljo. V ponvi, kjer sta se spekli hrenovki, na kratko pogrejemo kislo zelje, ki ga nato položimo na hrenovko in pokrijemo z zgornjo polovico žemlje.

Postrežemo še toplo. Pa dober tek.

Avtor: Jantol Peter, študent dietetike


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI