ŠOS mlade opozarja na smotrno ravnanje s hrano

Ob svetovnem dnevu hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, se letošnjemu pozivu »Združeni proti lakoti« pridružuje tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Vse študente in druge mlade želi opozoriti na pravilen odnos do hrane, pomen lokalne pridelave in jih pozvati k smotrnemu ravnanju z živili. 

Od starejših je pogosto slišati, da mladi ne znamo ravnati s hrano, ker nikoli nismo občutili lakote. To drži, a na žalost se slika v zadnjih letih obrača in marsikdo je že okusil tudi to plat medalje. Tudi mnogi mladi. ŠOS zato v sklopu projekta Jem zdravo. Študiram s polno paro! spodbuja mlade, da sami pripravljajo zdrave obroke. Tudi na ta način se posameznik uči ravnanja in pravilnega odnosa do hrane s tem, da kuha primerne količine in spozna, kako lahko porabi ostanek hrane za pripravo drugega obroka ali druge jedi, namesto da še uporabno hrano zavrže. Smotrno ravnanje z živili ima učinek tako na prihranek pri stroških za živila kot tudi na večje zavedanje, da hrana ni nekaj samoumevnega, ampak da je v njeno pripravo treba vložiti precej truda in energije. Še posebej tisti, ki imajo možnost domače pridelave zelenjave in mesa, to znajo ceniti. ŠOS mladim tudi svetuje, da že pri nakupu živil dobro premislijo, katera živila res potrebujejo in ali jih bodo do izteka roka uporabe tudi porabili, da se ne pokvarijo. Posameznik v Sloveniji letno zavrže kar 82 kilogramov hrane, zato si mora vsak sam prizadevati, da se te številke zmanjšajo.

K objavi svojih receptov na spletni strani www.jemzdravo.si ŠOS mlade spodbuja tudi z nagradnimi igrami, v kateri med vsemi, ki prispevajo svoj recept, izžrebamo nekoga, ki bo prejel praktični mali gospodinjski aparat.

Če še niste sodelovali, je tu nova priložnost, saj se že jutri , 17. oktobra, začne nova nagradna igra, ki bo trajala do konca novembra 2013. Nagrada bo tokrat univerzalni sekljalnik Bosch, ki ga podarja podjetje BSH Hišni aparati iz Nazarij.

 

 


NOVO V GALERIJI

PARTNERJI