Novice in obvestila

KŠOK-ovi dnevi zdravja

Klub študentov občine Koper (KŠOK) predstavlja Dneve Zdravja. Potekali bodo do 27. maja 2016 ob 18. uri v Centru mladih Koper.

Prispevaj recept in osvoji nagrado

Začenja se nagradna igra, v kateri lahko sodelujete vsi, ki boste vpisali svoj recept. Z malo sreče lahko osvojite mali gospodinjski aparat, ki vam bo olajšal pripravo obrokov. Več receptov oddate, več možnosti imate!

Nova nagradna igra

Novo študijsko leto = (novi) lačni študenti. Lačni študenti + slastni recepti = mikavne nagrade

Na Primorskem aktivni za zdrav način življenja

Resor za socialo in študentsko problematiko ŠOUP vabi na že enajsti Zdravi maj, ki bo potekal med 10. in 28. majem na različnih lokacijah po Kopru in njegovi neposredni okolici.

Zajtrk, najpomembnejši obrok dneva

Večkrat smo že slišali o zajtrku kot najpomembnejšemu obroku dneva, a vendar vnovič znova na ta pomemben obrok zaradi hitrega načina življenja nehote kar pozabimo. Na videz povsem nedolžen spregled zajtrka pa lahko kasneje privede do manj nedolžnih posledic.

Študentske organizacije ob podpori MKGP ozaveščajo o pomenu zdrave prehrane

Prispevaj recept in osvoji nagrado

Začenja se nagradna igra, v kateri lahko sodelujete vsi, ki boste vpisali svoj recept. Z malo sreče lahko osvojite mali gospodinjski aparat, ki vam bo olajšal pripravo obrokov. Več receptov oddate, več možnosti imate!

Kozarec vode za zdravje

VEGETARIJANSTVO

Prehrana po krvnih skupinah

Nagradna igra

Z domačimi čaji nad bolezni

Dan slovenske hrane 2014

Za dobro jutro raje skodelico zelenega čaja kot kave

Nova nagradna igra in privlačna nagrada

Smoothiji

Morska hrana

Ali pijemo dovolj vode?

Študentje se vse bolj zavedajo pomena zdrave prehrane!

Pa jo imamo! Naša tretja nagrajenka je Mirjam

DOMAČA KUHINJA vs. HITRA HRANA

Spomladanska akcija Jem zdravo

Projekt Jem zdravo. Študiram s polno paro! uspešno nadaljuje ozaveščanje študentov o zdravi prehrani

Nova nagradna igra in privlačna nagrada

Od 1. maja do 15. junija 2014 poteka nova nagradna igra, v kateri lahko sodelujejo vsi, ki boste v tem času v rubriki Recepti objavili kuharski recept.

Ni madžarske kuhinje brez kotla in paprike

Na madžarsko kuhinjo so vplivale turška, francoska in balkanska kuhinja. Kulinarična dediščina, kot je kuhanje golaža v kotlu in ostalih jedi na žlico, pa se nadaljuje in ostaja tudi danes pomembna značilnost - tako kot paprika. Veste, katere so štiri najbolj poznane jedi s papriko?

Kaj nam povedo oznake na živilih?

Oznake na živilih so vir informacij za kupce, saj gre za komunikacijo med proizvajalcem in kupcem, ob enem pa so oznake eden izmed načinov razlikovanja izdelka med množico ostalih proizvodov na trgovskih policah. Vendar ali res vemo, kaj pomeni katera izmed oznak na izdelkih, ki jih vsakodnevno kupujemo?

Medvedji česen vse bolj nepogrešljiv v prehrani

Čemaž ima mnogo imen, med drugim tudi medvedji česen, saj je to rastlina, ki jo medvedi iščejo, ko se zbudijo iz zimskega spanja. Pomaga jim,d a se po dolgem spanju prečistijo, iz telesa izločijo vse neželene snovi in poživijo organizem. Vse bolj priljubljen in iskan pa postaja tudi v naši prehrani.

Italija – dežela okusov

Italija ima bogato kulturno dediščino na številnih področjih, tokrat pa se bomo usmerili bolj na njihovo kuhinjo, ki je znana in priljubljena po vsem svetu. Kakšne so značilnosti italijanske kuhinje?

Za kaj vse je uporaben bezeg

Bezeg je kot rastlina uporaben v celoti, od korenin, listov, poganjkov, lubja, cvetov in kasneje jagod, ki jih nabiramo od februarja do novembra. Najbolj poznan je napitek iz cvetov - šabesa, iz drugih delov rastline pa lahko pripravimo pripravke za odvajanje, čiščenje krvi in pomiritev trebušnih krčev, odpravljanje simptomov pri začetni gripi.

Minerali in njihov pomen v zdravi prehrani

Minerali so ključni za delovanje našega telesa, a žal nanje velikokrat pozabimo, kar ima lahko hude posledice za naše zdravje. Telo ne more samo proizvajati mineralov tako kot npr. nekatere vitamine, zato je pomembno, da jih v zadostni količini zaužijemo s prehrano.

Dobra hrana za dobro razpoloženje

Da je uravnotežena prehrana pomembna za naše zdravje v tem hitrem življenjskem slogu, je jasno. Kako pa lahko naše razpoloženje še dodatno izboljšamo s pomočjo hrane?

Zdravje ali kaj pa vi naredite zase?

Ali ljudje sploh kaj naredimo zato, da bi bili srečni in zdravi? Ali pa se to od življenja samega pričakuje, da nam zdravje pripada kar tako, samo po sebi.

Čemaž - rastlina s podobnimi lastnostmi kot česen, a zdravilnejša

Čemaž je zdravilna rastlina, ki je bila izredno cenjena že za časa starih Rimljanov, vsekakor bolj priljubljena kot česen. Zaradi vseh pozitivnih učinkov na organizem je rastlina široko uporabljana in cenjena v fitoterapiji.

Vitamin C malo drugače

Vitamin C mnogi enačijo kot učinkovito sredstvo za zdravljenje prehlada in gripe. A dejstvo je, da vitamin C ni namenjen zdravlejnju prehladov, ampak dvigu imunskega sistema. Poleg tega pa ima še vrsto drugih pozitivnih učinkov na naše telo. Pa veste, v katerih živilih ga je največ?

Druga nagrajenka je Petra

Z decembrom se je zaključila druga nagradna igra, ki je potekala na naši spletni strani. Srečna nagrajenka je tokrat postala Petra Grmovšek iz Trebnjega.

Kostanj – poslastica kostanjevih piknikov

Kostanj ima že dolgo tradicijo združevanja ljudi v zgodnjih jesenskih mesecih, čeprav se tega pogosto sploh ne zavedamo. Predstavlja tudi bogat vir ogljikovih hidratov ter mineralov, vitaminov in fitohranil.

Pripravite telo na zimo

Čeprav prihaja hladnejši del leta, ne zanemarite telesne aktivnosti. Gibanje nas poživlja in ohranja našo vitalnost. Preberite, kako lahko skrbite za svojo telesno kondicijo.

Tu je nova nagradna igra in nova nagrada

Če niste imeli pri prvi nagradni igri sreče, jo boste imeli morda tokrat več. Vse, kar morate storiti, je, da do 30. novembra na tej spletni strani objavite svoj recept.

ŠOS mlade opozarja na smotrno ravnanje s hrano

Organizacija Združenih narodov je 16. oktober označila kot svetovni dan hrane, katerega namen je opozarjati na milijone ljudi, ki trpijo zaradi lakote. Letos poteka pod geslom Združeni proti lakoti in v tej luči tudi ŠOS mlade opozarja na pravilen odnos do hrane.

Zdrav korak v novo študijsko leto

Skrb za zdravje in z njim povezana zdrava prehrana nista nikoli odveč. Nasprotno – v času povečane obremenitve ob natrpanih urnikih, ki vas čakajo, in stresu različnih kolokvijev ter delnih izpitov, je posebej pomembno, da je vaše telo »v formi«. Če ste med poletjem nekoliko zanemarili skrb za zdrav slog življenja, je novo študijsko leto priložnost, da to sprememnite.

Kako kakovostno je kakovostno?

Ali veste, kaj jeste oziroma ali kdaj pomislite na to, da bi kupljena živila zamenjali z domačimi? V članku je predstavljena primerjava med kupljenimi in domačimi jajci in kakšna jajca jedo študenti.

Prispevaj recept in osvoji privlačno nagrado

Začenja se nagradna igra, v kateri lahko sodelujete vsi, ki boste vpisali svoj recept. Z malo sreče lahko osvojite mali gospodinjski aparat, ki vam bo olajšal pripravo obrokov. Več receptov oddate, več možnosti imate!

Priložnost, da se študenti preizkusijo v kuhanju

S 15. julijem bo za en mesec do vključno 15. avgusta 2013 po določilih ZUJF onemogočeno koriščenje subvencij za subvencionirano študentsko prehrano. V tem času bo marsikateri študent poprijel za kuhalnico, enostavne in zanimive recepte za pripravo zdravih obrokov pa lahko najde na tej spletni strani ter v nedavno objavljeni elektronski publikaciji »Jem zdravo. Študiram s polno paro!«.

Izšla je e-publikacija Jem zdravo z varovalnimi jedilniki

Študenti so zaradi njihovih psihofizičnih potreb in potreb po vzdrževanju daljše sposobnosti koncentracije je ravno pravilno prehranjevanje zelo pomemben vidik uspešnega študentskega življenja. So tista rizična skupina, ki zaradi odhoda na študij (velikokrat daleč od urejenega doma in »mamine« kuhinje), hitro posežejo po sicer priljubljeni, a nezdravi hitri prehrani. S publikacijo želimo vse spodbuditi k zdravemu načinu prehranjevanja.

Predstavitev e-publikacije v Izoli

vabljeni na predstavitev e-publikacije Jem zdravo, v kateri so zbrani koristni napotki glede pravilnega prehranjevanja, varovalni jedilniki, postopki priprave različnih jedi in dva primera izračuna dnevnih energijskih potreb pri različni gibalno/športni aktivnosti.

Jem zdravo v Mariboru

Da spremenimo življenjski stil in prehrambene navade potrebujemo le močno voljo in cilj, ki ga želimo doseči. Zato začni zdaj! Ta trenutek.

Spomladanska akcija Jem zdravo

Po večjih univerzitetnih mestih bodo potekale akcije promocije zdravega prehranjevanja. Poglej, kdaj bodo promotorji projekta v tvojem kraju in jih poišči. Ne bo ti žal!

Ali vemo, zakaj jemo?

Ali razumemo, zakaj moramo jesti in zakaj mora biti naša prehrana raznolika?

Razdelili 1,5 tone jabolk

Promocija zdrave prehrane, ki je danes potekala po vseh univerzitetnih središčih po Sloveniji, se je uspešno zaključila. Informatorji so med študente razdelili 1500 kilogramov jabolk in 10.000 zloženk z recepti ter jim ob tem predstavili pomen in prednosti zdrave prehrane.

Spodbujamo zdravo prehrano

Začenjamo s projektom Jem zdravo. Študiram s polno paro! To ni le enodnevni dogodek, ampak je zastavljen mnogo širše, saj bi radi vplivali na spremembo prehranjevalnih navad študentov, da bi več pozornosti namenjali zdravi prehrani. Tukaj si lahko prebereš več o projektu!

Javni razpis za izbiro ponudnikov SŠP

Dne 8.6.2012 je izšel Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2013 in 2014. Vso potrebno razpisno dokumentacijo najdete na spletnih straneh.

Višina subvencije

S 1. julijem ne bo prišlo do spremembe višine subvencije. Subvencija tako ostaja enaka višini 2,63 EUR do nadaljnega, s tem pa tudi višina doplačil obrokov za študente. Študentska organizacija Slovenije

Izkoristite predvpis in se izognite gneči

Na nekaterih točkah SŠP bo od septembra dalje že možen predvpis v sistem za koriščenje subvencionirane študentske prehrane (SŠP) za študijsko leto 2012/13. Če že imate urejen vpis na izobraževalni ustanovi, je priporočljivo, da to izkoristite in se v sistem vpišete čim prej, še preden se nastane gneča na vpisnih mestih.

NOVO V GALERIJI

PARTNERJI